Hemma hos

Idag tänkte jag att ni skulle få hälsa på hemma hos mig, Moa. Innan ni kommer hem till mig kan jag berätta en liten bakgrundshistoria till hur jag hamnade här. Min man och jag har varit tillsammans sedan gymnasietiden. Ändå valde vi att flytta in i varsin lägenhet. Min var en misskött hyresrätt. Hans låg ett kvarter bort på fjärde våningen utan hiss. Jag var ändå väldigt förtjust i min rymliga hörnlägenhet, tills den dagen en liten råtta tittade upp från toalettstolen. Då tog jag så mycket jag kunde bära, två ikeakassar fulla, och konkade upp dom för de fyra trapporna utan hiss. Och sen blev jag kvar där helt enkelt. Efter vi hade gift oss och börjat prata om barn så var vi rörande överens om att ingen av oss ville bära barn upp och ner för fyra trappor så då hamnade vi här.

hemmahosmoa

Jag tror att en sak som gjorde att jag fastnade för vår lägenhet är att den på något sätt påminner om min barndomslägenhet. Liknande planlösning, dusch i garderoben, insyn (då från första våningen, nu för att vi bor i gårdshuset), pyttetoalett, den smala hallen, ett missmatch av inredningsdetaljer från olika tidsepoker, sneda knarriga golv. Det låter kanske inte helt positivt, men charmigt skulle jag vilja påstå! Och så är jag ju en väldigt nostalgisk människa så jag kände mig som hemma direkt.

Hallen är kanske inte mycket att hänga i granen, smal och svårmöblerad. Men jag är svag för det rutiga golvet och efter att vi blev tre och jackhögen innanför dörren växte valde jag att skruva ner hatthyllan och införskaffa ett drängaskåp istället. Jag fick leta länge efter ett som var litet nog att få plats, men så himla skönt att bara kunna stänga dörren om jackkaoset och låtsats att det inte finns! Lejonsoffan är från min mormor och morfars gamla matsal, med en ny dyna klädd i tyg från Tanzania. Spegeln är min man mycket nöjd över att han lyckades införskaffa för strax över hundralappen på Trollets loppis.

hall2

Egentligen hatar jag fondväggar, ändå har jag två. Saken är den att jag hatade fondtapeten som satt uppe i vårt vardagsrum när vi flyttade in ännu mer och ville bara måla över den så snabbt som möjligt. Och sen blev jag så himla nöjd med den behagliga gröna färgen som vi valde för att täcka ett hemskt tråkigt blommönster.

vardagsrum4

Både tv-bänken, matbord och stolar är inhandlade på ett av mina favoritställen, 2 kronor. Hyllan är inhandlad hos en annan favorit, Erikshjälpen i Åkarp. I stort sett alla tavlor hemma hos oss är från min morfars samling. Taklampan är en bröllopsgåva från min mor. Persisk matta är mannens önskemål och inte mig emot. Tv:n är också min mans påhitt, vilket jag är lite mer emot. Soffbordet är en av de första möblerna jag köpte. Ett partytrick är att det går och höja och sänka på två sekunder. En liten bula på kanten sänkte priset rejält så att till och med en fattig student hade råd att köpa det.

hyllan

Köket har vi inte rört. Men vad praktiskt egentligen när någon annan valt ut t ex ens kakel. Jag hade nog aldrig valt ett mörkgrönt. Men nu är jag rätt glad att någon annan gjort det åt mig. Färgen har liksom växt på mig och jag tänker på hur mycket tråkigare det hade varit om jag hade satt in ett helt vitt kakel (vilket är lätt hänt). Det enda jag tänker är att jag hade velat utnyttja mer av höjden på rummet till förvaring. Våra skåp är så fulla att man får ducka när man öppnar dom. Sen är det ju som det är när man får barn. De tar över rum för rum. Men det är rätt mysigt när vi står och lagar mat i stora köket samtidigt som sonen lagar fruktsoppa i sitt lilla kök.

kök2

Sovrumslampan är den första lampan jag köpte när jag flyttade hemifrån. Det var någonstans där min lampfetish började. Safaristolen stod tidigare begravd i böcker i min morfars arbetsrum. Numera brukar den vara begravd i kläder i vårt sovrum.

sovrum3

Det gula i barnrummet gör mig glad. Jag har flera gånger funderat på om inte hela rummet skulle få bli lika gult. Våga färg liksom. Annars har man inte mycket att säga till om i detta rum längre. Huvudsaken är att alla leksaker får plats. Min son är första barnbarnet på båda sidor och därav en aning bortskämd..

barnrum

Högst upp på min önskelista just nu står en ny lampa över matbordet och en mindre tv (hör redan nu min mans protester). I ett av våra hörn har den tidigare ägaren lämnat ett tjusigt litet borrhål i taket som jag alltid spånat på om man skulle utnyttja till en lampa. Sen hade det aldrig skadat med några kvadratmeter till.. Men just nu löser vi det genom att effektivisera vår garderobsinredning istället. Ett sånt där tradigt, nödvändigt projekt.

signatur_moa

Share on FacebookPin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *