Sommarjobb och fläderblom

IMG_5222
Bussen hem med barndomstrandens doftande ros i handen som såklart växer där.

I torsdags jobbade jag min sista dag på mitt drömmiga sommarjobb! Jag städade på en waldorflekskola mitt i den skånska sommaridyllen tillsammans med härliga, spännande människor och åt tidernas godaste mat. Är så tacksam för alla spännande möten, för att ha  jobbat med något fysiskt där jag kunnat ha radiodokumentärer i lurarna, för att ha åkt buss och läst bok och för att ha haft mina tankar ifred i många, många timmar. Allra härligast var kanske att få vara mitt ute på skånska slätten så som jag växt upp och det kändes som att allt liksom flätades ihop. Jag träffade en person som jag genast tyckte om och det visade sig snabbt att hennes bästa vän har ett barn på samma avdelning på förskolan som min son och att hon till hösten ska gå en kurs ovanför sthlm någonstans tillsammans med min mamma och min moster. Sådana märkliga sammanträffanden! Vi bor inte ens i samma stad. Dessutom träffade jag två personer där som av helt olika orsaker kände min far när han levde. Det är så väldigt sällan jag träffar personer utanför närmsta familjen som kände honom så därför blir det alltid så starkt. Livet alltså, jag vet inte vad jag ska säga.

IMG_5216

IMG_5106

IMG_5096

Hur som helst, på mitt drömmiga sommarjobb så passade jag (såklart) på att plocka fläder i stora lass.Vad är en sommar utan egengjord fläderblomssaft?! Hem kom jag med en matlåda från kocken, en påse full av fläder och en stor bukett vilda blomster.

40 st fläderblommor

3 stora citroner

1,5 l vatten

17 dl strösocker (1 1/2 kilo)

50g citronsyra

IMG_5148

IMG_5154

IMG_5156

Vi gjorde dubbel sats och jag hoppade (i hemlighet) över drygt ett halvt kilo socker. Skakade och sköljde blommorna från ovälkomna saftsörplare, skalade och skivade citronerna och kokade upp vattnet tillsammans med socker och sist citronsyra. När sockret har upplösts är vattnet redo att hällas över fläderblommor, citroner och citronskal, tada! Låt stå kallt i 3-5 dagar och sila sedan med silduk eller genom kökshandduk och häll på snajsiga flaskor. Tips är att hälla på flera små flaskor, en perfekt gå-bort-present! Andra tipset är att frysa in en stor del så håller den sig mycket bättre och tar inte massa plats i kylen. Min mamma skalar aldrig citronerna utan bara skivar de och kanske är det smart för årets saft fick en ganska dominant smak av citron så skulle nog rekommendera mammas sätt.

IMG_5235

Marmeladen slängde min sambo ihop med 1 dl socker, 1 dl flädersaft och lite av skrafset från flädern och citronerna som blev över, mums!

johanna

Share on FacebookPin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *